Skötsel av långhår

 

Att ha långhårs marsvin är inte riktigt samma sak som att ha ett korthårigt, "vanligt" marsvin.

Pälsen på ett långhår växer ca 2,5 cm i månaden.

Vad som händer när pälsen blir längre är att den lätt tovar ihop sig och gör illa marsvinet.

Dessutom så blir släpet nedkissat vilket till slut fräter på den lilla grisen.

Därför ska långhåriga (som inte ställs ut i rasklass) klippas.

Sitter de verkligen still, kanske du undrar?

Långhår är i regel en aningens lugnare än andra marsvin. Det är framavlat med flit, just för att man ska kunna klippa och rulla pälsen i lugn och ro. Och sen får man träna sitt marsvin från de att de att den är liten, att sitta still.

Jag klipper mina avelsmarsvin ca 1 gång i månaden till varannan månad- beroende på hur mycket jag klipper varje gång.

Bada hela marsvinet gör jag endast en till två gånger per år, däremot tvättar jag rumpan oftare. Jag använder ett milt schampo och balsam som förhindrar tovor och att pälsen ska bli statisk.

När jag badar mina marsvin så gör jag det i handfatet.

I botten har jag en anti halkmatta (sån som man brukar ha i dusch och badkar) som jag klippt till i lagom storlek.   Det är för att förhindra att marsvinet ska halka och sträcka eller skada sig. Dessutom upplever jag att de blir lugnare när de känner att de står stadigt.

Körteln får man vara noga med att tvätta ordentligt. På ett korthårigt marsvin så ser man ganska snabbt och enkelt om det är kladdigt, på ett långhår blir det lite svårare då det är päls i vägen. Skulle körteln vara väldigt smutsig så kan man behöva använda vanligt diskmedel, till exempelt YES, som löser fett bättre än vanliga schampon och tvåler. Oavsett vilka medel man använder så är det väldigt viktigt att skölja ur det ordentligt.

När marsvinet har fått sitt bad så torkar jag det värsta med handuk, för att sen föna resten torrt. Det är viktigt att marsvinet blir helt torrt och inte släpps ner blöt och/eller fuktig, i buren igen.

Var försiktig när du använder fönen så du inte bränner marsvinet.

Sen kommer det sista momentet, vilket är själva klippningen.

En del väljer att sitta och ha marsvinet placerat på ett bord. Personligen så föredrar jag att stå. Jag har ett eget byggt trimbord som är i en lagom höjd. På plattan har jag först en vaxduk och sen en halkmatta ovanpå. De saxar jag använder idag, är av märket Jaguar. De klipper bra på fin och lite silkig päls. Alla mina saxar är rundade-för att förhindra att spetsa marsvinet och/eller sticka dem.

Innan jag klipper så kammar jag ut pälsen i en mittbena och ser till så att det ligger jämt. Sen så klipper jag så att pälsen slutar straxt innan bordet. I rumpan klipper jag upp lite mer-speciellt på honorna. Här får man vara lite försiktig, och alltid tänka på att klippa så att saxen ligger an från sidan. Klipper man med spetsen först, och marsvinet skulle råka hoppa till/röra på sig, så ökar risken för att klippa dem i könsorganet/ljumskarna.

När överflödet av pälsen är borta så "finklipper" jag. Jämnar till kanterna och ser till att det är rakt och att det inte finns underhår som sticker fram.

På en del med extra tät och fin päls får jag även klippa bort päls under hakan-annars kan de gå och trampa i det med framtassarna.

Som med allt annat-övning ger färdighet. Det kan kännas skrämmande i början men efter några gånger så har man fått in snitsen och då går det som en dans.

Grundregeln är: stressa aldrig!

Lycka till!

 

-För vardagsklippning;kammar,borstar, hårclips och saxar-
-För tassvård; klotång,nagelsax,idominsalva,filar i olika styrkor samt blodstopp-